Dermatologie pediatrică | Dermatita atopică versus dermatita seboreică la nou-născut

Dermatitele sunt afecțiuni frecvente la copii, în special în timpul primelor săptămâni de viață. Multe dintre acestea au un caracter benign și trec de la sine, dar sunt și situații care necesită o atenție mai specială. Cele mai des întâlnite – dermatita seboreică și dermatita atopică – sunt destul de ușor de confundat datorită semnelor clinice asemănătoare.

Dermatita seboreică

Dermatita seboreică apare cel mai frecvent pe scalp. Ea poate afecta și fața, urechile și gâtul. Deseori se extinde și spre zona scutecului, motiv pentru care evaluarea trebuie să aibă în vedere și acest nivel. Cauzele dermatitei seboreice nu sunt cunoscute cu exactitate. Având în vedere însă localizarea sa frecventă în zonele cu densitate mare de glande sebacee, fluctuațiile hormonale sunt unele dintre cauzele posibile ale acestei afecțiuni.

Dermatita seboreică se vindecă de obicei de la sine într-un termen ce variază de la câteva săptămâni la câteva luni. Având în vedere natura sa benignă, în prima etapă este recomandată observarea cu atenție a evoluției sale, fără a interveni cu tratament.

Dacă boala se generalizează și este însoțită de probleme în dezvoltarea normală a copilului și de diaree persistentă, devine obligatorie o evaluare a imunității copilului la medicul specialist.

Dermatita atopică

Dermatita atopică este de asemenea o afecțiune care apare la nou-născuți, în primul an de viață. Ea se vindecă mai greu, dar în general dispare total până la maturitate.

Dermatita atopică se manifestă prin apariția la nivelul pielii a unor zone uscate cu aspect rugos, la nivelul scalpului, feței, a extremităților și în zona scutecului. Spre deosebire de dermatita seboreică, în cazul dermatitei atopice apare o senzație de mâncărime destul de intensă care face copilul să se scarpine și să își creeze leziuni în zona afectată.

Cauzele dermatitei atopice sunt atât de natură genetică, cât și legate de agenți de mediu (transpirație, alergeni, iritație de contact).

În stabilirea diagnosticului corect și diferențierea dermatitei seboreice de cea atopică, importante sunt vârsta de debut și prezența sau absența senzației de mâncărime. Senzația de mâncarime, nespecifică pentru dermatita seboreică, este unul dintre principalele simptome în dermatita atopică. Spre deosebire de dermatita seboreică ce apare în primele patru săptămâni de viață, dermatita atopică apare după primele 3 luni.

Pielea bebelușului poate prezenta o varietate de modificări în timpul primului an de viață. Multe dintre acestea sunt benigne și trec de la sine. Altele însă necesită depistarea etiologiei infecției și diagnosticarea corectă a afecțiunii.

Aproape toate aceste afecțiuni sunt de natură să îngrijoreze părinții. Este foarte important ca aceștia să monitorizeze atent evoluția semnelor și simptomelor copilului. Medicul de familie este cel care poate stabili dacă există motive reale de îngrijorare și dacă este necesară o vizită la dermatolog.

back

Categorie: Dermatologie