Ce este deshidratarea la copii?
Una dintre cele mai frecvente complicații ale bolilor de sezon la copii (infecții virale sau bacteriene) este deshidratarea. Ea apare ca urmare a episoadelor prelungite de febră. Se poate însă manifesta și ca urmare a unor afecțiuni digestive.
Ce este deshidratarea?
Deshidratarea este pierderea accentuată de fluide datorată transpirației excesive cauzată de febră sau episoadelor repetate de diaree sau vomă. Deshidratarea se produce mult mai rapid la bebeluși datorită capacității mai reduse a organismului acestora de a conserva apa.
În prima fază, deshidratarea poate fi ușoară sau moderată. Aceasta se manifestă prin stare de moleșeală, senzație de gură uscată, pierderea elasticității pielii (care nu revine imediat la loc atunci când este apăsată cu degetul). Dacă deshidratarea devine mai avansată, apar și alte simptome. Copilul este foarte confuz, excesiv de somnoros, are ochii scufundați în orbite și extremitățile reci și palide (mâini și picioare).
De ce este periculoasă deshidratarea?
Deshidratarea afectează funcționarea fiecărei celule din organism, deoarece apa transportă oxigenul câtre celule. Fără oxigen, celulele pot muri, iar în cazul unei deshidratări foarte accentuate apar disfuncționalități la toate organele. Copiii au un necesar mai ridicat de apă în organism decât adulții, de aceea se deshidratează mai ușor.
Odată cu deshidratarea are loc și pierderea unor minerale din organism (potasiu, sodiu) care au un un rol foarte important în transmiterea impulsurilor nervoase, contracția mușchilor și reglarea echilibrului fluidelor în organism.
În situația deshidratării severe, rehidratarea se va face intravenos, de către medic.
Cum tratăm deshidratarea?
Este destul de greu de prevenit deshidratarea, dar este foarte important ca părintele să îi recunoască precoce semnele și să înceapă cât mai curând rehidratarea copilului.
În prima fază trebuie eliminați factorii care au determinat deshidratarea – stările de vomă și diareea. În paralel, copilul trebuie rehidratat rapid. La copiii de peste un an, laptele nu este recomandat în primele zile, până ce scaunele se ameliorează, deoarece laptele favorizează diareea. Atunci când copilul nu poate bea apă, i se vor umezi permanent buzele cu un șervet ud sau cu ajutorul unor mici cuburi de gheață. Soluțiile de rehidratare achiziționate din farmacie pot fi administrate doar cu prescripție medicală.
Problemele de sănătate ale copiilor alarmează părinții, în special dacă apar noaptea sau în week-end. Pe lângă grija pentru starea copilului, adultul este pus în situația de a evalua rapid situația și a lua decizii. Una dintre acestea este momentul când trebuie să se prezinte cu copilul la medic. Deshidratarea face absolut necesară prezentarea de urgență la medic.