Endocrinologie | Afecțiuni glanda tiroidă
Glanda tiroida sintetizează iodul prezent în alimentație și îl transformă în hormoni – tiroxină (T4) și triiodotiroxină (T3). Prin intermediul acestor hormoni, glanda tiroidă influențează aproape toate procesele metabolice din organism. Hormonii tiroidieni reglează funcțiile vitale– respirația, temperatura corporală, greutatea corporală, forța musculară, ritmul cardiac, funcționarea sistemului nervos central și periferic, menstruația, nivelul colesterolului.
Cele mai frecvente disfuncții ale glandei tiroide implică secreția unei cantități necorespunzătoare de hormoni (T3 și T4). Producția în exces duce la hipertiroidism. O cantitate insuficientă de hormoni tiroidieni generează hipotiroidismul.
Hipertiroidism
Hipertiroidismul accelerează metabolismul. Astfel, apar scăderi nejustificată în greutate și ritm cardiac accelerat sau neregulat (tahicardie, aritmie sau palpitații). Alte simptome ale hipertiroidismului sunt: anxietate, iritabilitate, hiperactivitate, sensibilitate la temperaturi ridicate, transpirație abundentă, slăbiciune musculară, căderea părului, tremuratul mâinilor.
Cauzele care duc la apariția hipertiroidismului sunt:
- Boala Grave – ce constă în producția de prea mulți hormoni tiroidieni;
- Adenomul toxic – Apariția unor noduli în glanda tiroidă care duc la creșterea producției de hormoni, dereglând balanța chimică a organismului;
- Inflamarea glandei tiroide care face ca aceasta să secrete mai mulți hormoni, duce la o hipertiroidie temporară, care poate persista câteva săptămâni;
- Afecțiuni neoplazice tiroidiene.
Hipotiroidism
Hipotiroidismul încetinește metabolismul. În lipsa tratamentului potrivit, el poate genera numeroase alte probleme de sănătate – obezitate, dureri articulare, infertilitate sau boli de inimă.
În multe cazuri, hipotiroidismul debutează asimptomatic, ceea ce face ca mulți pacienți să fie diagnosticați destul de târziu. Simptomatologia diferă de la un pacient la altul, în funcție de deficitul de hormoni din organism. Primele simptome care apar, în general, sunt o stare de oboseală permanentă și creșterea în greutate. La acestea se adaugă, treptat, intoleranța la frig, piele deshidratată, constipație, slăbiciune musculară, creșterea nivelului colesterolului, încetinirea ritmului cardiac sau chiar stare depresivă și pierderi temporare de memorie.
Cele mai frecvente cauzele care duc la apariția hipotiroidismului sunt:
- O inflamație la nivelul glandei tiroide duce la distrugerea celulelor acesteia. Destul de frecventă este tiroidita autoimună (Hashimoto). Aceasta este o formă de inflamație cauzată de sistemul autoimunitar al pacientului, ce produce anticorpi care atacă tiroida.
- O excizie chirurgicală totală sau parțială a tiroidei, ca urmare a identificării la nivelul tiroidei a unei tumori sau a unui nodul ce prezintă grad de risc ridicat. În unele cazuri, în urma intervenției chirurgicale, partea rămasă din tiroidă nu reușește să producă întreaga cantitate de hormoni necesară organismului.
Ținerea sub control a afecțiunilor tiroidiene depinde foarte mult de diagnosticarea precoce a acestora, încă de la primele simptome și de urmarea unui tratament corespunzător. De asemenea, este necesară vizita la medic și în absența simptomelor, dacă pacientul a prezentat anterior o patologie tiroidiană care necesită monitorizare permanentă.
La consultul de endocrinologie este important să descrieți medicului întreaga simptomatologie. Multe dintre semnele și simptomele disfuncțiilor glandei tiroide pot fi asociate și cu alte afecțiuni.