Cum distingeți gripa de alte viroze respiratorii?

Virozele respiratorii sunt infecții virale care au unele simptome comune (oboseală, tuse, dureri în gât, dureri de cap). Ele se deosebesc în funcție de virusurile care le provoacă. Gripa este cauzată de virusurile gripale, care sunt printre cele mai agresive, deoarece pot conduce spre complicații și afecțiuni mai grave.

Debutul bolii

Majoritatea virozelor respiratorii debutează treptat și se manifestă cu nas înfundat, strănut, ușoare stări de oboseală, dureri în gât și cefalee. În primele trei zile de la debutul bolii, aceasta este contagioasă. Dacă simptomele persistă mai mult de o săptămână, trebuie să vă prezentați la medic, deoarece este posibil să suferiți de o infecție bacteriană care se tratează cu antibiotic.

Debutul gripei este brusc, cu febră mare (peste 39° C), frisoane, stare de epuizare, dureri de cap, în gât, dureri abdominale și musculare. Gripa este contagioasă începând cu a doua zi de la contaminare și pericolul transmiterii se manifestă până în ziua a zecea, fiind maxim în zilele a doua și a treia.

Contaminarea se face pe cale aeriană, prin tuse sau strănut.

Durată și simptome

În general, viroza respiratorie durează aproximativ o săptămână. Gripa poate ajunge la două săptămâni.

Simptomele specifice gripei sunt:

  • febră ridicată
  • frisoane
  • stare de epuizare
  • dureri abdominale și musculare
  • roșu în gât
  • tuse uscată
  • dureri de cap puternice

Simptomele specifice altor viroze respiratorii sunt:

  • strănut
  • mucozități crescute, alternând cu nas înfundat
  • aspect palid
  • strănut
  • tuse productivă
  • dureri de cap și dureri musculare moderate

În afară de virozele respiratorii provocate de virusul gripal, celelalte nu se manifestă cu febră.

 Complicații

Spre deosebire de alte viroze respiratorii, gripa poate cauza complicații – cardiace, pulmonare, sau ale sistemului nervos. Netratată corespunzător, ea poate conduce la pneumonie. De asemenea, gripa predispune organismul la suprainfecții. Complicațiile apar în special la pacienții care suferă de boli cronice.

Tratament

De la primele simptome de gripă trebuie să vă prezentați la medicul dumneavoastră. Acesta vă va recomanda un antitermic, pentru ținerea temperaturii sub control, un analgezic, un antitusiv. Pentru refacerea cât mai rapidă este necesară starea de repaus, hidratare constantă, regim alimentar echilibrat.

Antibioticul se administrează numai la recomandarea medicului dumneavoastră, în cazul în care suferiți de o infecție respitatorie bacteriană.

Prevenție

Cei mai expuși la infecțiile respiratorii, inclusiv gripă, sunt copiii sub 6 ani și persoanele în vârstă de peste 65 de ani, datorită sistemului imunitar mai slab. De asemenea, risc ridicat de îmbolnăvire au persoanele care suferă de boli cronice: cardiace, neurologice, hepatice sau autoimune.

Prevenția constă în evitarea spațiilor aglomerate și a contactului cu oameni bolnavi, spălarea frecventă a mâinilor și acoperirea gurii și a nasului cu o mască. De asemenea, trebuie să folosiți șervețele atunci când strănutați sau tușiți. În cazul în care nu dispuneți de un șervețel, tușiți în încheietura cotului, nu în palme. De pe mâini, transmiterea virusurilor se face cu multă ușurință.

Cea mai eficientă metodă de prevenție este administrarea vaccinului antigripal care vă protejează de îmbolnăvire.

back

Categorie: ORL