8 sfaturi de la medicul de familie pentru vacanța de Crăciun

Dr. Ioan Bogdan Furtună, medic specialist Medicină de familie la Centru Medical „Dr. Furtună Dan” din București oferă 8 recomandări utile pentru un Crăciun sănătos, lipsit de evenimente neplăcute din punct de vedere al sănătății. Articol publicat în revista Mami, ediția decembrie 2017-ianuarie 2018.

1.   Igiena personală

Multe infecții apar ca urmare a pătrunderii în organism a germenilor de pe mâinile nespălate corespunzător. Aceștia se transmit adeseori prin mâncarea ingerată care a fost contaminată prin atingere.

  • Datorită faptului că în perioada sărbătorilor, în majoritatea gospodăriilor se prepară o cantitate semnificativ mai mare de alimente decât în restul anului, trebuie acordată o atenție deosebită curățării permanente, corecte a mâinilor, folosind apă și săpun. Unghiile vor fi curățate cu o perie. După spălare, mâinile trebuie uscate cu un prosop curat, pentru a evita recontaminarea lor. Curațarea mâinilor se face la intrarea în casă, înainte de prepararea mâncării, după aruncarea gunoiului, după folosirea toaletei.
  • De asemenea, este importantă evitarea tusei sau strănutului în direcția altei persoane și este recomandată utilizarea unui șervețel sau batistă de câte ori apare senzația de tuse sau strănut.
  • Copiii sunt cei mai sensibili la îmbolnavire, așa că regulile de igienă trebuie respectate și către aceștia. Cea mai eficientă metodă de a-i determina să își spele des și corect mâinile este exemplul personal.

Astfel se evită îmbolnăvirea și răspândirea infecțiilor.

2.   Igiena alimentelor

În perioada sărbătorilor trebuie acordată atenție depozitării corecte a alimentelor. Chiar dacă în sezonul rece mâncarea se conservă mai ușor, încălzirea și răcirea repetată a alimentelor favorizează dezvoltarea bacteriilor care duc la alterarea acestora. Este recomandată conservarea alimentelor la temperatură constantă (în frigider) și încălzirea lor doar pe măsură ce sunt consumate.

Calitatea ingredientelor cumpărate pentru masa de Crăciun este foarte importantă, în special verificarea cărnii de porc. Consumarea cărnii care nu a fost supusă analizelor specifice poate cauza îmbolnăviri grave.

Și igiena suprafețelor este deosebit de importantă în această perioadă, în special pentru suprafețele din bucătărie care pot contamina alimentele.

3.     Evitați frigul

În special pentru persoanele în vârstă sau pentru copii, asaltul frigului asupra unui sistem imunitar mai puțin rezistent poate avea consecințe nefaste asupra sănătății. De aceea, în perioada de iarnă trebuie evitată aerisirea îndelungată a camerelor în care stați sau biciuirea organismului prin supunerea la variații mari de temperatură (ieșirea afară și reintrarea în casă fără adaptarea vestimentației la condițiile de temperatură). De asemenea, este importantă echiparea corespunzătoare la ieșirea din casă cu haine și încălțăminte adaptate temperaturii.

4.     Suficientă odihnă

Maratonul cumpărăturilor și al pregătirilor de tot felul conduce de multe ori la scurtarea timpului alocat odihnei și în special somnului. Lipsa somnului afectează însă întregul organism, slăbește sistemul imunitar, scade rezistența la stres și capacitatea de concentrare. Astfel, organismul începe să fie predispus la îmbolnăvire. În plus, este resimțită o lipsă de energie și o indispoziție generală.  Stabilirea unui program echilibrat de somn ajută la o bună mobilizare pe toată perioada de sărbători.

5.     Hraniți-vă echilibrat

Excesele culinare din perioada sărbătorilor de iarnă obligă organismul la eforturi mari pentru a digera și metaboliza toată hrana ingerată, mai ales după perioada de post. Rezultatul constă în apariția indigestiilor, a unor stări de disconfort și înregistrarea unui surplus ponderal. Pentru a evita aceste consecințe, este foarte importantă limitarea cantităților de alimente consumate și adoptarea unui stil de a găti mai dietetic, reducând cantitatea de grăsime și de zahăr.

6.     Limitați alcoolul

Excesul în ceea ce privește băuturile alcoolice este și el frecvent întâlnit în vacanța de iarnă. Acesta are efecte negative asupra organismului care variază, de la persoană la persoană, în funcție de vârstă, constituție, starea de sănătate și cantitatea de alcool ingerată. Pentru a rămâne în limitele care nu vă afectează sănătatea, alcoolul este de preferat să fie consumat după masă. Alimentele bogate în grăsimi încetinesc absorbția alcoolului. Sunt de evitat alimentele sărate care produc senzație de sete.

În paralel cu limitarea cantității de alcool este recomandată hidratarea corespunzătoare prin consumarea altor lichide – apă, ceai. Excesul de sucuri nu este recomandat în această perioadă datorită aportului caloric foarte ridicat al acestora.

7.     Faceți mișcare

Deși perioada sărbătorilor de iarnă este foarte agitata, de multe ori mișcarea nu intră prea mult în program. Astfel, digestia este încetinită, ceea ce duce la apariția unor stări generale de indispoziție și de lipsă de energie. În această perioadă se recomandă programarea unor plimbări lungi, în special după mesele principale.

8.     Gestionați stresul

Stresul indus de perioada sărbătorilor de iarnă, modificările legate de alimentație și oboseala care se acumulează vă pot face să simțiți că pierdeți controlul. În special pentru persoanele care au mai suferit în trecut episoade de depresie, vacanța de Crăciun poate fi un factor declanșator. Asocierile mentale sunt cele care pot conduce la anxietate. Dacă această perioadă este asociată cu amintiri negative din copilărie, acestea imagini vor reveni.

Pe de altă parte, perioada sărbătorilor este un moment de bilanț care poate avea un efect negativ asupra stării generale. Un stres suplimentar poate fi cauzat de întalnirea cu rude pe care nu le vizitați în restul anului.

Pentru a putea ține lucrurile sub control, planificați-vă vacanța din timp, cât mai realist și prioritizați corect. Încercați să identificați care sunt obligațiile neplăcute și faceți din timp o listă cu ce funcționează și ce nu. Renunțați la factorii pe care nu îi puteți controla și care vă generează stres. Cheia este să încercați să păstrați controlul în timpul sărbătorilor, fără a vă suprasolicita organismul.

Pentru a vă bucura mai mult de sărbători anul acesta, schimbarea trebuie să se producă nu doar în așteptări, ci și în atitudinea și acțiunile dumneavoastră.

back

Categorie: Medicina de familie