Oftalmologie | Când trebuie să consulți un oftalmolog?
O examinare oftalmologică anuală este recomandată pentru majoritatea persoanelor. Sunt însă situații în care examenul oftalmologic este obligatoriu.
Trebuie să vă prezentați la medicul specialist în special atunci când vă regăsiți într-una dintre următoarele situații:
- Dacă aveți un diagnostic de glaucom, degenerescență maculară, retinopatie diabetică
- Dacă în familia dumneavoastră există istoric de afecțiuni oftalmologice
- Dacă ați sesizat recent apariția unor simptome ca: vedere încețoșată, vedere dublă, senzație de halou în jurul obiectelor strălucitoare, dureri de cap, stare de oboseală.
- Dacă ați constatat apariția unor dificultăți de a citi de aproape, de a vedea clar pe timp de noapte – manifestate după vârsta de 35-40 de ani.
- Atunci când remarcați o tendința a copilului dumneavoastră de a se apleca prea mult asupra caietului de teme sau preferința de a privi la televizor de foarte aproape este indicat să îl duceți la un control oftalmologic.
Cele mai frecvente probleme oftalmologice sunt erorile de refracție (miopie, astigmatism, hipermetropie). Acestea apar atunci cand forma ochiului împiedică lumina să focalizeze direct pe retină.
Miopia se manifestă prin vedere neclară la distanță. Hipermetropia este afecțiunea ce determină vedere încețoșată la apropiere. În cazul astigmatismului imaginea este percepută neclară și deformată.
Aceste afecțiuni apar atat la adulți cât și copii, dar sunt mai frecvente la persoanele ale căror părinți au suferit și ei de astfel de probleme. Diagnosticul cât mai rapid și monitorizarea permanentă sunt importante în special la copii, care pot să nu fie conștienți de faptul că nu văd așa cum ar trebui. Diagnosticul corect poate fi pus doar de către medicul specialist, în urma consultului oftalmologic.
Până la vârsta de 18 ani este recomandată corectarea doar prin purtarea de ochelari de vedere.
Lentilele de contact sunt destul de greu de montat și scos și, venind în contact direct cu ochiul, trebuie utilizate cu foarte multă atenție și în condiții de igienă maximă. Corectarea vederii prin operație chirurgicală este contraindicată până la 18 ani deoarece ochiul este încă în creștere până la această vârstă.
Chiar dacă nu ați remarcat simptome sau semne care să vă îngrijoreze, un examen oftalmologic vă poate ajuta sa preveniți probleme oftalmologice care pot duce la modificări permanente ale vederii.