Cancer colon | Cum putem depista și preveni apariția cancerului colorectal?
Anual aproximativ 10,000 de români sunt diagnosticați cu cancer de colon, această afecțiune fiind pe locul al doilea ca incidență în țara noastră, dintre toate tipurile de cancer.
Diagnosticare
Diagnosticarea timpurie a cancerului de colon îl face să fie tratabil. Cele mai multe cazuri de cancer de colon pornesc de la stadiul de polipi.
Polipii sunt tumori benigne la nivelul colonului care, sub influența unor factori externi, își pot schimba structura, devenind leziuni premaligne și apoi maligne (cancer). În multe cazuri acest proces este lent, transformarea malignă a polipilor apărând după o perioadă de cel putin 8-10 ani.
Dificultatea depistării cancerului de colon constă în faptul că în stadiile incipiente nu apar semne sau simptome specifice.
Semne și simptome
Manifestările de debut constau în: stare de oboseală, stare de epuizare, dificultăți la respirație, pierdere în greutate, schimbări în tranzitul intestinal, sângerare, durere abdominală, crampe, balonare.
Aceste variază în funcție de localizarea tumorii la nivelul colonului. Simptomele și semnele menționate sunt comune și altor afecțiuni, cum ar fi: colon iritabil, colită ulcerativă, boala Crohn, ulcer peptic, ceea ce face necesară vizita la medicul specialist gastroenterolog pentru investigații specifice, în vederea diagnosticului.
Pentru orice suspiciune de cancer de colon, localizarea tumorii și confirmarea diagnosticului se pot face prin colonoscopie, cu recoltarea unei probe de țesut în vederea efectuării unui examen histopatologic (biopsie).
Vârsta este un factor de risc foarte important pentru cancerul de colon. Deși incidența cancerului de colon a crescut în rândul persoanelor tinere, cea mai mare parte a pacienților diagnosticați cu cancer de colon au peste 50 de ani. De aceea, este recomandat ca fiecare persoană trecută de 50 de ani să facă un control gastroenterologic, în urma căruia medicul specialist va stabili oportunitatea efectuării unui examen colonoscopic.
Fiecare caz este unic și succesul tratamentului poate fi diferit. Astfel, este important ca pacientul să fie tratat individual, indiferent care este tipul de afecțiune pe care îl are.